Suroviny na korpus:
- 5x vejce
- 250g cukr krupice
- 125ml vlažná voda
- 125ml slunečnicový olej
- 50g kakao
- 200g mouka hladká
- 1/2 čl (čajová lžička) prášek do pečiva
Předpříprava:
- Do větší misky dáme žloutky a 25g cukru
- Do odměrky nalijeme vodu i olej
- Smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva v misce pomocí metličky
- Do větší misky dáme bílky a postupně budeme při šlehání přisypávat cukr (později)
Postup přípravy:
- Nejprve vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přilijeme vodu s olejem a zašleháme - cca 20 sekund.
- Přidáme sypké suroviny a zašleháme (bude se hodně lepit na šlehací metly), ale i tak se těsto musí zapracovat.
- Zvlášť a čistými metličkami vyšleháme hodně pevný sníh, který je pro korpus velice důležitý. Šleháme na nejvyšší výkon a postupně přidáváme cukr, aby byl sníh pevný a lesklý, a aby dokázal udržet těsto s vejci a moukou.
- Teď přidáme sníh do těsta, napřed 1/3 a ruční metličkou důkladně promícháme, aby se těsto naředilo (nepůjde to snadno).
- Do rozředěného těsta přidáme další část sněhu a teď už co nejlehčeji se snažíme zapracovat sníh do těsta, nejlépe stěrkou, ale v pohodě to půjde i metličkou, jen neděláme rychlé pohyby.
- Nakonec přidáme zbytek sněhu a zlehka promícháme, spojíme veškerou hmotu dohromady - mělo by vzniknout krásné nadýchané těsto.
Forma a pečení:
- Tento recept je na formu o velikosti cca 26 - 29 cm.
- Forma by měla být na spodní straně vyložená pergamenovým papírem.
- Pečete ve vyhřáté troubě na 175°C cca 50 minut.
Tip: teplotu nastavíte u pečení tak, že jakmile uvidíte, že Vám korpus dělá kopeček, tak to znamená, že teplotu musíte snížit a naopak pokud uvidíte ďolíček, tak teplotu musíte zvýšit, vždy třeba jen o pět stupňů a po 5ti minutách znovu zkontrolujte
Suroviny na náplň a přeliv:
- 250g meruňková marmeláda
- 100g hořká čokoláda 72%
- 50 máslo
- 1PL (polévková lžíce) olivový olej - pro lesk polevy
- 0,5 dcl Amareto (není podmínkou)
Finále:
- Vychladlý korpus seřízneme do roviny a pak ho prořízneme na 2 stejné kulaté kusy - můžeme použít zubatý nůž, nebo nit.
- Korpus pokropíme Amaretem smíchaným se stejným množstvím vody - zajistíme tím, že korpus bude krásně vlhký.
- Spodní část korpusu pomažeme kvalitní marmeládou, přiklopíme druhou částí a uděláme to stejně, ale tentokrát celý korpus pomažeme i po celém obvodu. Marmeláda nám uzavře vlhkost uvnitř korpusu.
- V nejlépe skleněné misce rozehřejeme čokoládu s máslem a olivovým olejem (nejlépe v mikrovlnce, protože nad vodní párou by se Vám do čokolády mohla dostat voda)
- Čokoládu (měla by mít řídkou konzistenci) nalijeme na pomazaný korpus a pomocí nože, nebo cukrářské palety rozetřeme po celé ploše a po obvodu a přebytečnou čokoládu necháme stéct (můžeme ji strčit do krabičky a dát do mrazáku k příštímu použití)
- Tenhle bod už záleží jen na Vás - můžete Sacher nakrájet hned, a nebo až zatuhne.
Přejeme dobrou chuť Nikoleta Mária
TIP: Ze zbytků si můžete připravit čokoládové lanýže, jako jsou na obrázku. Smícháme zbylé suroviny - ořezaný čokoládový korpus, marmeládu, čokoládu v kompaktní hmotu. Pokud bude hmota suchá, tak můžete přidat ještě marmeládu, nebo rozpuštěnou čokoládu, ale na tu pozor - s velkým množstvím čokolády jsou lanýži sušší. Nakonec je obalte v kakau a je hotovo.
Zbylý korpus můžete použít také jako základ na korpus na výrobu Cheesecake. Korpus můžete dát do mrazáku a použít až budete potřebovat.