Čokoládový Sacher NM

Suroviny na korpus:

  • 5x vejce
  • 250g cukr krupice
  • 125ml vlažná voda
  • 125ml slunečnicový olej
  • 50g kakao
  • 200g mouka hladká
  • 1/2 čl (čajová lžička) prášek do pečiva

 

Předpříprava:

- Do větší misky dáme žloutky a 25g cukru

- Do odměrky nalijeme vodu i olej

- Smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva v misce pomocí metličky

- Do větší misky dáme bílky a postupně budeme při šlehání přisypávat cukr (později)

 

Postup přípravy:
  1. Nejprve vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přilijeme vodu s olejem a zašleháme - cca 20 sekund.
  2. Přidáme sypké suroviny a zašleháme (bude se hodně lepit na šlehací metly), ale i tak se těsto musí zapracovat.
  3. Zvlášť a čistými metličkami vyšleháme hodně pevný sníh, který je pro korpus velice důležitý. Šleháme na nejvyšší výkon a postupně přidáváme cukr, aby byl sníh pevný a lesklý, a aby dokázal udržet těsto s vejci a moukou.
  4. Teď přidáme sníh do těsta, napřed 1/3 a ruční metličkou důkladně promícháme, aby se těsto naředilo (nepůjde to snadno).
  5. Do rozředěného těsta přidáme další část sněhu a teď už co nejlehčeji se snažíme zapracovat sníh do těsta, nejlépe stěrkou, ale v pohodě to půjde i metličkou, jen neděláme rychlé pohyby.
  6. Nakonec přidáme zbytek sněhu a zlehka promícháme, spojíme veškerou hmotu dohromady - mělo by vzniknout krásné nadýchané těsto.

 

Forma a pečení: 

- Tento recept je na formu o velikosti cca 26 - 29 cm.

- Forma by měla být na spodní straně vyložená pergamenovým papírem.  

- Pečete ve vyhřáté troubě na 175°C cca 50 minut.

Tip: teplotu nastavíte u pečení tak, že jakmile uvidíte, že Vám korpus dělá kopeček, tak to znamená, že teplotu musíte snížit a naopak pokud uvidíte ďolíček, tak teplotu musíte zvýšit, vždy třeba jen o pět stupňů a po 5ti minutách znovu zkontrolujte

 

Suroviny na náplň a přeliv:

 

Finále: 
  1. Vychladlý korpus seřízneme do roviny a pak ho prořízneme na 2 stejné kulaté kusy - můžeme použít zubatý nůž, nebo nit.
  2. Korpus pokropíme Amaretem smíchaným se stejným množstvím vody - zajistíme tím, že korpus bude krásně vlhký.
  3. Spodní část korpusu pomažeme kvalitní marmeládou, přiklopíme druhou částí a uděláme to stejně, ale tentokrát celý korpus pomažeme i po celém obvodu. Marmeláda nám uzavře vlhkost uvnitř korpusu.
  4. V nejlépe skleněné misce rozehřejeme čokoládu s máslem a olivovým olejem (nejlépe v mikrovlnce, protože nad vodní párou by se Vám do čokolády mohla dostat voda) 
  5. Čokoládu (měla by mít řídkou konzistenci) nalijeme na pomazaný korpus a pomocí nože, nebo cukrářské palety rozetřeme po celé ploše a po obvodu a přebytečnou čokoládu necháme stéct (můžeme ji strčit do krabičky a dát do mrazáku k příštímu použití)
  6. Tenhle bod už záleží jen na Vás - můžete Sacher nakrájet hned, a nebo až zatuhne. 

 

Přejeme dobrou chuť Nikoleta Mária

 

TIP: Ze zbytků si můžete připravit čokoládové lanýže, jako jsou na obrázku. Smícháme zbylé suroviny - ořezaný čokoládový korpus, marmeládu, čokoládu v kompaktní hmotu. Pokud bude hmota suchá, tak můžete přidat ještě marmeládu, nebo rozpuštěnou čokoládu, ale na tu pozor - s velkým množstvím čokolády jsou lanýži sušší. Nakonec je obalte v kakau a je hotovo. 

Zbylý korpus můžete použít také jako základ na korpus na výrobu Cheesecake. Korpus můžete dát do mrazáku a použít až budete potřebovat. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení