Mechový dort

Suroviny na korpus:

  • 400g špenát čerstvý (lze použít i mražený, ale je těžší a tedy i těsto nebude tak nadýchané)
  • 180ml řepkový/slunečnicový olej (řepkový je kvalitnější) 
  • 3 vejce (pokojové teploty)
  • 150g cukr krupice
  • 300g hladká mouka
  • 1čl (čajová lžička) prdopeče (prášek do pečiva)

 

Postup přípravy:
  1. Začneme tím, že si rozmixujeme špenát společně s olejem (do mixéru nalijeme všechen olej a postupně přidáváme špenát - musí utvořit krásnou zelenou celistvou hmotu) - pokud budeme používat mražený špenát, tak nesmí být zcela rozpuštěný, protože by změnil barvu a byl by šedivý.
  2. Do mísy dáme žloutky s cukrem a šleháme na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne hustá pěna - vše nabyde cca 5ti násobně.
  3. Do pěny přidáme rozmixovaný špenát a promícháme.
  4. Do směsi přidáme přesetou mouku společně s prdopečem a metličkou důkladně zamícháme.
  5. Hotovou směs nalijeme do dortové formy (podle potřeby vymažeme a vysypeme moukou) tip: Na spod formy je vždy dobré dát pečící papír, který se krásně do formy zapne.
  6. Dáme do vyhřáté trouby na 170°C a necháme péct cca 45 minut (teplotu upravte podle toho, jak se bude chovat těsto: pokud bude dělat kopeček, tak je teplota příliš vysoká, pokud bude důlek, tak je teplota příliš nízká - každá trouba peče jinak). 
  7. Upečení kontrolujme nejdříve po 30ti minutách dřevěnou špejlí: pokud píchneme do korpusu a bude na špejli nalepené syrové těsto, tak dáme ještě péct.
  8. Necháme vychladnout.
  9. Po vychladnutí seřízněme korpus do roviny tak, aby byl cca 3 cm vysoký a zbytek rozmixujeme na mech (rozdrolenou hmotu).

 

Suroviny na náplň a náplň:

Záleží především na osobní chuti strávníka, tento krém je jednoduchý, základní a s bílou čokoládou.

 Postup: 
  1. Rozpustíme čokoládu - nejlepší je na to mikrovlnná trouba (nedostane se do čokolády žádná voda) + je důležité při ohřívání několikrát promíchat a nepřehřát, aby zase zpátky ztuhla.
  2. Mascarpone dáme do mísy s cukrem a vanilkou a prošleháme.
  3. Vyšleháme šlehačku do tuha - pokud ji přešleháte, tak šlehejte dál, až Vám vznikne máslo (nevyhazujte).
  4. Do rozpuštěné čokolády přimícháme 1/4 vyšlehané šlehačky a promícháme.
  5. Přidáme postupně šlehačku do mascarpone, mícháme až ji tam přidáme všechnu.
  6. Nakonec přidáme čokoládu a promícháme - vznikne nám kompaktní hustá pevná hladká hmota.

 

Zhotovení dortu: 

Všechen krém dáme na korpus a natvarujeme do polokoule, nebo do jiného tvaru (dle naší libosti). Uhladíme (potřeme lehce i kraje dortu) a zasypeme mechovou směsí (rozmixovaný korpus) - po stranách lehce přitlačte, aby korpus držel a vše dělalo dojem mechu.

Dozdobíme podle pocitů a vkusu, jak se nám líbí. 

 

Dobrou chuť přeje NM

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení