Suroviny na korpus:
- 400g špenát čerstvý (lze použít i mražený, ale je těžší a tedy i těsto nebude tak nadýchané)
- 180ml řepkový/slunečnicový olej (řepkový je kvalitnější)
- 3 vejce (pokojové teploty)
- 150g cukr krupice
- 300g hladká mouka
- 1čl (čajová lžička) prdopeče (prášek do pečiva)
Postup přípravy:
- Začneme tím, že si rozmixujeme špenát společně s olejem (do mixéru nalijeme všechen olej a postupně přidáváme špenát - musí utvořit krásnou zelenou celistvou hmotu) - pokud budeme používat mražený špenát, tak nesmí být zcela rozpuštěný, protože by změnil barvu a byl by šedivý.
- Do mísy dáme žloutky s cukrem a šleháme na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne hustá pěna - vše nabyde cca 5ti násobně.
- Do pěny přidáme rozmixovaný špenát a promícháme.
- Do směsi přidáme přesetou mouku společně s prdopečem a metličkou důkladně zamícháme.
- Hotovou směs nalijeme do dortové formy (podle potřeby vymažeme a vysypeme moukou) tip: Na spod formy je vždy dobré dát pečící papír, který se krásně do formy zapne.
- Dáme do vyhřáté trouby na 170°C a necháme péct cca 45 minut (teplotu upravte podle toho, jak se bude chovat těsto: pokud bude dělat kopeček, tak je teplota příliš vysoká, pokud bude důlek, tak je teplota příliš nízká - každá trouba peče jinak).
- Upečení kontrolujme nejdříve po 30ti minutách dřevěnou špejlí: pokud píchneme do korpusu a bude na špejli nalepené syrové těsto, tak dáme ještě péct.
- Necháme vychladnout.
- Po vychladnutí seřízněme korpus do roviny tak, aby byl cca 3 cm vysoký a zbytek rozmixujeme na mech (rozdrolenou hmotu).
Suroviny na náplň a náplň:
Záleží především na osobní chuti strávníka, tento krém je jednoduchý, základní a s bílou čokoládou.
- 500g mascarpone
- 1 ml (moka lžička) vanilka mletá
- 200g bílá čokoláda
- 1pl (polévková lžíce) cukr moučka - popřípadě žádnou.
- 400ml smetana ke šlehání
Postup:
- Rozpustíme čokoládu - nejlepší je na to mikrovlnná trouba (nedostane se do čokolády žádná voda) + je důležité při ohřívání několikrát promíchat a nepřehřát, aby zase zpátky ztuhla.
- Mascarpone dáme do mísy s cukrem a vanilkou a prošleháme.
- Vyšleháme šlehačku do tuha - pokud ji přešleháte, tak šlehejte dál, až Vám vznikne máslo (nevyhazujte).
- Do rozpuštěné čokolády přimícháme 1/4 vyšlehané šlehačky a promícháme.
- Přidáme postupně šlehačku do mascarpone, mícháme až ji tam přidáme všechnu.
- Nakonec přidáme čokoládu a promícháme - vznikne nám kompaktní hustá pevná hladká hmota.
Zhotovení dortu:
Všechen krém dáme na korpus a natvarujeme do polokoule, nebo do jiného tvaru (dle naší libosti). Uhladíme (potřeme lehce i kraje dortu) a zasypeme mechovou směsí (rozmixovaný korpus) - po stranách lehce přitlačte, aby korpus držel a vše dělalo dojem mechu.
Dozdobíme podle pocitů a vkusu, jak se nám líbí.
Dobrou chuť přeje NM