Tiramisu s drcenými kávovými zrny

Co to vlastně znamená Tiramisu? V italštině TIRARE znamená táhnout a SU znamená nahoru. Takže dohromady vytáhnout nahoru. 

To tedy znamená, že TIRAMISU je něco, co nás má pozvednout, Něco, co nám má zlepšit náladu, a proto tady je, dle mého názoru, ten nejlepší recept na Tiramisu.

Pracoval jsem 12 let v Itálii a Tiramisu jsem ochutnal skoro všude. A tam, kde mi chutnalo nejvíce, jsem shodou okolnosti začal i později pracovat.

Tady je tedy recept:

 

Suroviny potřebné na přípravu cca 6 porcí:

  • 500g Mascarpone (kupte doopravdy kvalitní, aby Vám do druhého dne nezvodnatělo)
  • 140g cukr krupice
  • 7 žloutků a z toho 4 bílky - rozdělit a dát zvlášť do dvou větších mís (v dalším receptu Vám napíšu super recept na sněhové pusinky, aby jste nemuseli bílky vyhodit)
  • 1mkl (moka lžička) vanilka mletá (nebo se dá naložit do dobrého rumu a pak máte z mleté super pastu - doporučuji Don Papa Rum)
  • 3x pl (polévková lžíce) vaječný likér nebo Bombardíno
  • 1x balení cukrářských piškotů
  • Silnou kávu - espreso je ideální, ale klidně použijte kvalitní instantní (hlavně musí být silná!)
  • 3x pl mandlového likéru / Amareto
  • 250ml smetana ke šlehání (31%)
  • Kávová zrnka
Rozdělení:

1. část: smetana ke šlehání (použíjte úzkou nádobu, aby šlehačka nestříkala, a aby byla šlehačka stejnoměrně vyšlehaná).

Tip: pokud šlehačku přešleháte a vzniknou hrudky, tak šlehejte dál až na spod vznikne jen voda a v metličkách se Vám zachytí máslo. Máslo pak propláchněte v ledové vodě, můžete malinko dosolit a s chutí používat.

2. část: žloutky, 1/4 cukru, mascarpone, vanilka, vaječný likér

3. část: bílky a 3/4 cukru 

4. část: káva, Amareto, piškoty (uděláme i obdobu tohoto receptu s pečeným kávovým piškotem a verzi bez pro diabetiky).

 

Postup: 

1. Vyšleháme smetanu do tuha.

2. Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, pak přidáme vanilku, mascarpone a vaječný likér, zašleháme jen lehce do spojení v kompaktní hmotu.

3. Vyšleháme sníh - je důležité, aby jste jej ničím neznečistili, i malý kousek žloutku by Vám zmařil pokus o vyšlehání. A nikdy do Tiramisu žádnou sůl!!!

Aby jsme docílili co nejkvalitnějšího sněhu, tak přidáváme cukr po částech, třeba na třikrát. Tím docílíme toho nejpevnějšího a nejlesklejšího sněhu.

- Jakmile máme vše hotové, tak nejprve po částech vmícháme šlehačku do mascarpone se žloutky.

- Pak přidáváme postupně vyšlehaný sníh a sledujeme, jak bude hmota pořád víc a víc houstnout. 

- Ochutnáme :-)

Tento krém je tou nejdůležitější složkou v Tiramisu - tohle dělá Tiramisu tím, čím je. Důležité při výrobě je pracovat rychle, jinak by se Vám mohli začít měnit vyšlehané bílky a smetana zpět na tekutou hmotu.

4. Uvaříme si silnou kávu s Amaretem a nachystáme piškoty

 

Finální úprava:

- vezmeme si skleničku, do které chceme plnit a do poloviny ji naplníme krémem

- pak rozlomíme piškot na polovinu a ponoříme do kávy, rychle zapíchneme do krému (dáme jich tam podle velikosti skleničky, ale na 2dcl skleničku stačí bohatě 2 piškoty)

- dáme další vrstvu krému až po okraj

- kávová zrnka nadrtíme paličkou na maso na malé kousky v utěrce a poházíme je po vršku Tiramisu (můžeme nahradit klasicky kakaem). Říká se, že by se mělo kakao dávat těsně před podávání, ale já doporučuji hned při přípravě dezertu. Když kakao aplikujete před podáváním, tak většina lidí ho vdechne, protože nestihne dostatečně zvlhnout. 

 

Přeji dobrou chuť!

Budu rád, když mi pošlete fotku Vašeho výtvoru a hodnocení tohoto receptu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení