co je Sacher dort?
čokoládový dort s meruňkovým džemem a čokoládovou polevou, původem z Rakouska.
pro koho je určen?
pro všechny, kdo milují sladké dezerty.
není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr).
tip
k přípravě vždy vybírej KVALITNÍ ČOKOLÁDU a MERUŇKOVÝ DŽEM.
odřezky můžeš využít k přípravě čokoládových lanýžů.
počet porcí: 12
suroviny:
korpus
- 5x vejce
- 250g cukr krupice
- 125ml vlažná voda
- 125ml slunečnicový olej
- 50g kakao
- 200g mouka hladká
- 1/2x čajová lžička (ČL) prášek do pečiva
náplň a přeliv
- 250g meruňkový džem
- 100g hořká čokoláda 72%
- 50g máslo
- 1x polévková lžíce (PL) olivový olej - pro lesk polevy
- 0,5dcl Amareto (není podmínkou)
postup přípravy:
- připrav si dortovou formu (∅ 26 - 29cm). na spod formy dej pečící papír, který do formy zapneš. okraje vymaž olejem a vysypej moukou.
- troubu předehřej na 175°C.
- odděl si žloutky od bílků a rozděl do dvou mís.
- ke žloutkům (5x) přidej cukr (25g) a vyšlehej do pěny. přidej vlažnou vodu (125ml) s olejem (125ml) a zašlehej 20 sekund.
- smíchej si mouku (200g), kakao (50g) a prášek do pečiva (1/2ČL) - metlička je skvělý nástroj.
- sypké suroviny přisypej k pěně ze žloutků a šlehej (hmota se bude hodně lepit na šlehací metly).
- čistými metličkami vyšlehej pevný (důležité!) sníh z bílků (5x). šlehej na nejvyšší výkon a postupně přidávej cukr (225g). sníh musí být pevný a lesklý, aby dokázal udržet těsto s vejci a moukou.
- vyšlehaný sníh přidej do těsta, napřed 1/3 a ruční metličkou důkladně promíchej, aby se těsto naředilo (nepůjde to snadno).
- do rozředěného těsta přidej další část sněhu a teď už co nejlehčeji zapracuj sníh do těsta (nejlépe stěrkou, ale v pohodě to půjde i metličkou, nedělej rychlé pohyby).
- nakonec přidej zbytek sněhu a zlehka promíchej. vznikne krásné nadýchané těsto.
- peč v předehřáté troubě cca 50 minut.
- upečený korpus nech vychladnout.
- vychladnutý korpus seřízni do roviny a prořízni jej na 2 stejně vysoké kusy (použít můžeš zubatý nůž, nit nebo cukrářskou prořezávací pilku).
- korpus pokrop Amaretem (0,5DCL) (lze vynechat) smíchaným se stejným množstvím vody (korpus bude krásně vlhký).
- spodní část korpusu promaž meruňkovým džemem, přiklop druhou částí. nyní potři celý korpus (i boky) meruňkovým džemem. takto se dort uzavře a udrží vlhkost uvnitř.
- ve skleněné misce rozehřej čokoládu (100g) s máslem (50g) a olivovým olejem (1PL) (ideálně v mikrovlnce - do čokolády se tak nedostane voda).
- rozpuštěnou čokoládou (řídká konzistence) polij celý korpus. pomocí nože nebo cukrářské stěrky ji rozetři po celé ploše a obvodu, přebytek nechej stéct.
- můžeš krájet hned nebo až po ztuhnutí.
chutná?