ČOKOLÁDOVÝ SACHER DORT

co je Sacher dort?

čokoládový dort s meruňkovým džemem a čokoládovou polevou, původem z Rakouska.


pro koho je určen?

pro všechny, kdo milují sladké dezerty.

není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr).


touch-gesture tip

k přípravě vždy vybírej KVALITNÍ ČOKOLÁDU a MERUŇKOVÝ DŽEM.

odřezky můžeš využít k přípravě čokoládových lanýžů.


 

 

počet porcí: 12

 

suroviny:

korpus

  • 5x vejce
  • 250g cukr krupice
  • 125ml vlažná voda
  • 125ml slunečnicový olej
  • 50g kakao
  • 200g mouka hladká
  • 1/2x čajová lžička (ČL) prášek do pečiva

náplň a přeliv

 

postup přípravy:
  1. připrav si dortovou formu (∅ 26 - 29cm). na spod formy dej pečící papír, který do formy zapneš. okraje vymaž olejem a vysypej moukou.
  2. troubu předehřej na 175°C.
  3. odděl si žloutky od bílků a rozděl do dvou mís.
  4. ke žloutkům (5x) přidej cukr (25g)  a vyšlehej do pěny. přidej vlažnou vodu (125ml) s olejem (125ml) a zašlehej 20 sekund.
  5. smíchej si mouku (200g), kakao (50g) a prášek do pečiva (1/2ČL) - metlička je skvělý nástroj.
  6. sypké suroviny přisypej k pěně ze žloutků a šlehej (hmota se bude hodně lepit na šlehací metly).
  7. čistými metličkami vyšlehej pevný (důležité!) sníh z bílků (5x). šlehej na nejvyšší výkon a postupně přidávej cukr (225g). sníh musí být pevný a lesklý, aby dokázal udržet těsto s vejci a moukou.
  8. vyšlehaný sníh přidej do těsta, napřed 1/3 a ruční metličkou důkladně promíchej, aby se těsto naředilo (nepůjde to snadno).
  9. do rozředěného těsta přidej další část sněhu a teď už co nejlehčeji zapracuj sníh do těsta (nejlépe stěrkou, ale v pohodě to půjde i metličkou, nedělej rychlé pohyby).
  10. nakonec přidej zbytek sněhu a zlehka promíchej. vznikne krásné nadýchané těsto.
  11. peč v předehřáté troubě cca 50 minut.
  12. upečený korpus nech vychladnout.
  13. vychladnutý korpus seřízni do roviny a prořízni jej na 2 stejně vysoké kusy (použít můžeš zubatý nůž, nit nebo cukrářskou prořezávací pilku).
  14. korpus pokrop Amaretem (0,5DCL) (lze vynechat) smíchaným se stejným množstvím vody (korpus bude krásně vlhký).
  15. spodní část korpusu promaž meruňkovým džemem, přiklop druhou částí. nyní potři celý korpus (i boky) meruňkovým džemem. takto se dort uzavře a udrží vlhkost uvnitř.
  16. ve skleněné misce rozehřej čokoládu (100g) s máslem (50g) a olivovým olejem (1PL) (ideálně v mikrovlnce - do čokolády se tak nedostane voda).
  17. rozpuštěnou čokoládou (řídká konzistence) polij celý korpus. pomocí nože nebo cukrářské stěrky ji rozetři po celé ploše a obvodu, přebytek nechej stéct.
  18. můžeš krájet hned nebo až po ztuhnutí.

 

chutná?

 

sacher

Zpět do obchodu