CRÈME BRÛLÉE

co je Crème brûlée?

.


pro koho je určeno?

pro všechny, kdo milují sladké dezerty.

není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr).


touch-gesture tip

pokud nevlastníš flambovací pistoli, vystačí ti trouba → cukr v poslední fázi můžeš vložit do hodně rozehřáté trouby na pár minut, cukr zkaramelizuje


 

RECEPT PŘÍMO Z ITÁLIE. Z PODNIKU, KDE JSEM PRACOVAL. 

 

počet porcí: ??

 

suroviny:

  • 1l smetana ke šlehání (31%)
  • 16x žloutek
  • 160g cukr krupice
  • 1x vanilkový lusk (vanilka mletá)

 

 

postup přípravy:

Začni přípravou keramických misek. Následně předehřej troubu na 95 stupňů Celsia. Do mísy vlož 16 žloutků, přidej 160 gramů cukru a za pomoci metličky šlehej zhruba po dobu 20 sekund.

Poté přidej semínka vybrané z jednoho vanilkového lusku (alternativně můžeš použít mletou vanilku) a také jeden litr šlehačky. Všechny ingredience důkladně promíchej. K odstranění pěny na povrchu směsi použij děrovanou naběračku.

Poté směsí naplň připravené keramické misky. Misky s připravenou směsí vlož do většího pekáče, do kterého přilej studenou vodu přibližně do dvou třetin výšky misek. Takto připravený pekáč vlož do trouby a peč asi 55 minut.

Jakmile je pečení hotové, vyjmi misky z pekáče a nechej je vychladit. Jakmile směs v misce důkladně vychladne, povrch dezertu zasyp krupicovým cukrem. Nechej cukr 5 sekund působit a pak zbytek cukru setři. Tento postup opakuj ještě jednou.

Na závěr použij flambovací pistoli k opálení cukru na povrchu dezertu, dokud cukr nezkaramelizuje a nevznikne tenká vrstva karamelu.

 

přeji dobrou chuť!