MECHOVÝ DORT

co je mechový dort?

dort zelené barvy připomínající mech, z piškotového korpusu s čerstvým špenátem, spojený bílým krémem, zdobený dle vlastní fantazie (většinou lesním ovocem).

osobně volím krém z mascarpone, šlehačky a bílé čokolády.


pro koho je určen?

pro všechny, kdo milují sladké dezerty.

není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr).


touch-gesture tip

k přípravě vždy vybírej KVALITNÍ MASCARPONE.

špenát použij raději čerstvý (lze použít i mražený, ale ten je těžší a výsledné těsto nebude tak nadýchané).

z těsta i krému lze připravit i mechové cup-cakes, doba pečení se ovšem může lišit.


 

 

počet porcí: 12

 

suroviny:

korpus

  • 400g špenát čerstvý (mražený)
  • 180ml řepkový / slunečnicový olej (řepkový je kvalitnější) 
  • 3x vejce (pokojové teploty)
  • 150g cukr krupice
  • 300g hladká mouka
  • 1x čajová lžička (ČL) prášku do pečiva

krém

 

postup přípravy:

korpus

  1. připrav si dortovou formu (∅ cca 26cm). na spod formy dej pečící papír, který do formy zapneš. okraje vymaž olejem a vysypej moukou.
  2. předehřej troubu na 170°C.
  3. špenát (400g) rozmixuj s olejem (180ml) - do mixéru nalij všechen olej a postupně přidávej špenát (musí utvořit krásnou zelenou celistvou hmotu). pokud budeš používat mražený špenát, tak nesmí být zcela rozpuštěný. změnil by barvu a byl šedý.
  4. odděl žloutky a bílky a dej do dvou mís.
  5. žloutky (3x) šlehej s cukrem (150g) na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne hustá pěna (vše nabyde cca 5ti násobně).
  6. vyšlehej bílky (3x) do tuha.
  7. do pěny ze žloutků přidej rozmixovaný špenát s olejem a promíchej.
  8. přidej prosátou mouku (300g) společně s práškem do pečiva (1ČL), sníh z bílků a metličkou důkladně zamíchej.
  9. hotovou směs nalij do dortové formy.
  10. peč ve vyhřáté troubě cca 45 minut.
  11. upečení kontroluj nejdříve po 30ti minutách dřevěnou špejlí: pokud píchneš do korpusu a bude na špejli nalepené syrové těsto, tak s pečením ještě pokračuj.
  12. upečený korpus (na špejli se nic nelepí) vytáhni z trouby a nech vychladnout.
  13. po vychladnutí seřež korpus do roviny tak, aby byl cca 3 cm vysoký a zbytek rozmixuj na mech (rozdrolená hmota).

krém

  1. rozpusť čokoládu (200g) - nejlepší je na to mikrovlnná trouba (nedostane se do čokolády žádná voda) - při ohřívání je důležité čokoládu několikrát promíchat a nepřehřát, aby zase zpátky ztuhla.
  2. mascarpone (500g) dej do mísy s cukrem (1PL) a vanilkou (1MKL) a prošlehej.
  3. vyšlehej šlehačku (400ml) do tuha.
  4. do rozpuštěné čokolády přimíchej 1/4 vyšlehané šlehačky a promíchej.
  5. postupně přidej zbytek šlehačky do mascarpone a míchej do té doby, než ji tam přidáš všechnu.
  6. nakonec přidej čokoládu a znovu promíchej - vznikne kompaktní hustá pevná hladká hmota.

dort

  1. všechen krém navrstvi na korpus a vytvaruj do polokoule nebo jiného tvaru (dle vlastní kreativity).
  2. lehce potři i okraje dortu a krém uhlaď.
  3. zasypej mechovou směsí (rozmixovaným korpusem) - po stranách přitlač, aby směs držela a celý dort dělal dojem mechu.
  4. dozdob dle vlastní fantazie a chuti.

 

ať všem chutná!

 mechový dort