MECHOVÝ DORT

co je mechový dort?

dort zelené barvy připomínající mech, z piškotového korpusu s čerstvým špenátem, spojený bílým krémem, zdobený dle vlastní fantazie (většinou lesním ovocem).

osobně volím krém z mascarpone, šlehačky a bílé čokolády.


pro koho je určen?

pro všechny, kdo milují sladké dezerty.

není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr).


touch-gesture tip

k přípravě vždy vybírej KVALITNÍ MASCARPONE.

špenát použij raději čerstvý (lze použít i mražený, ale ten je těžší a výsledné těsto nebude tak nadýchané).

z těsta i krému lze připravit i mechové cup-cakes, doba pečení se ovšem může lišit.


 

 

počet porcí: 12

 

suroviny:

korpus

  • 400g špenát čerstvý (mražený)
  • 180ml řepkový / slunečnicový olej (řepkový je kvalitnější) 
  • 3x vejce (pokojové teploty)
  • 150g cukr krupice
  • 300g hladká mouka
  • 1x čajová lžička (ČL) prášku do pečiva

krém

 

postup přípravy:

korpus

  1. připrav si dortovou formu (∅ cca 26cm). na spod formy dej pečící papír, který do formy zapneš. okraje vymaž olejem a vysypej moukou.
  2. předehřej troubu na 170°C.
  3. špenát (400g) rozmixuj s olejem (180ml) - do mixéru nalij všechen olej a postupně přidávej špenát (musí utvořit krásnou zelenou celistvou hmotu). pokud budeš používat mražený špenát, tak nesmí být zcela rozpuštěný. změnil by barvu a byl šedý.
  4. odděl žloutky a bílky a dej do dvou mís.
  5. žloutky (3x) šlehej s cukrem (150g) na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne hustá pěna (vše nabyde cca 5ti násobně).
  6. vyšlehej bílky (3x) do tuha.
  7. do pěny ze žloutků přidej rozmixovaný špenát s olejem a promíchej.
  8. přidej prosátou mouku (300g) společně s práškem do pečiva (1ČL), sníh z bílků a metličkou důkladně zamíchej.
  9. hotovou směs nalij do dortové formy.
  10. peč ve vyhřáté troubě cca 45 minut.
  11. upečení kontroluj nejdříve po 30ti minutách dřevěnou špejlí: pokud píchneš do korpusu a bude na špejli nalepené syrové těsto, tak s pečením ještě pokračuj.
  12. upečený korpus (na špejli se nic nelepí) vytáhni z trouby a nech vychladnout.
  13. po vychladnutí seřež korpus do roviny tak, aby byl cca 3 cm vysoký a zbytek rozmixuj na mech (rozdrolená hmota).

krém

  1. rozpusť čokoládu (200g) - nejlepší je na to mikrovlnná trouba (nedostane se do čokolády žádná voda) - při ohřívání je důležité čokoládu několikrát promíchat a nepřehřát, aby zase zpátky ztuhla.
  2. mascarpone (500g) dej do mísy s cukrem (1PL) a vanilkou (1MKL) a prošlehej.
  3. vyšlehej šlehačku (400ml) do tuha.
  4. do rozpuštěné čokolády přimíchej 1/4 vyšlehané šlehačky a promíchej.
  5. postupně přidej zbytek šlehačky do mascarpone a míchej do té doby, než ji tam přidáš všechnu.
  6. nakonec přidej čokoládu a znovu promíchej - vznikne kompaktní hustá pevná hladká hmota.

dort

  1. všechen krém navrstvi na korpus a vytvaruj do polokoule nebo jiného tvaru (dle vlastní kreativity).
  2. lehce potři i okraje dortu a krém uhlaď.
  3. zasypej mechovou směsí (rozmixovaným korpusem) - po stranách přitlač, aby směs držela a celý dort dělal dojem mechu.
  4. dozdob dle vlastní fantazie a chuti.

 

ať všem chutná!

 mechový dort

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení