MECHOVÝ DORT
co je mechový dort?
dort zelené barvy připomínající mech, z piškotového korpusu s čerstvým špenátem, spojený bílým krémem, zdobený dle vlastní fantazie (většinou lesním ovocem).
osobně volím krém z mascarpone, šlehačky a bílé čokolády.
pro koho je určen?
pro všechny, kdo milují sladké dezerty.
není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr).
tip
k přípravě vždy vybírej KVALITNÍ MASCARPONE.
špenát použij raději čerstvý (lze použít i mražený, ale ten je těžší a výsledné těsto nebude tak nadýchané).
z těsta i krému lze připravit i mechové cup-cakes, doba pečení se ovšem může lišit.
počet porcí: 12
suroviny:
korpus
- 400g špenát čerstvý (mražený)
- 180ml řepkový / slunečnicový olej (řepkový je kvalitnější)
- 3x vejce (pokojové teploty)
- 150g cukr krupice
- 300g hladká mouka
- 1x čajová lžička (ČL) prášku do pečiva
krém
- 500g mascarpone
- 1x moka lžička (MKL) vanilka mletá
- 200g bílá čokoláda
- 1x polévková lžíce (PL) cukr moučka (lze vynechat)
- 400ml smetana ke šlehání 31%
postup přípravy:
korpus
- připrav si dortovou formu (∅ cca 26cm). na spod formy dej pečící papír, který do formy zapneš. okraje vymaž olejem a vysypej moukou.
- předehřej troubu na 170°C.
- špenát (400g) rozmixuj s olejem (180ml) - do mixéru nalij všechen olej a postupně přidávej špenát (musí utvořit krásnou zelenou celistvou hmotu). pokud budeš používat mražený špenát, tak nesmí být zcela rozpuštěný. změnil by barvu a byl šedý.
- odděl žloutky a bílky a dej do dvou mís.
- žloutky (3x) šlehej s cukrem (150g) na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne hustá pěna (vše nabyde cca 5ti násobně).
- vyšlehej bílky (3x) do tuha.
- do pěny ze žloutků přidej rozmixovaný špenát s olejem a promíchej.
- přidej prosátou mouku (300g) společně s práškem do pečiva (1ČL), sníh z bílků a metličkou důkladně zamíchej.
- hotovou směs nalij do dortové formy.
- peč ve vyhřáté troubě cca 45 minut.
- upečení kontroluj nejdříve po 30ti minutách dřevěnou špejlí: pokud píchneš do korpusu a bude na špejli nalepené syrové těsto, tak s pečením ještě pokračuj.
- upečený korpus (na špejli se nic nelepí) vytáhni z trouby a nech vychladnout.
- po vychladnutí seřež korpus do roviny tak, aby byl cca 3 cm vysoký a zbytek rozmixuj na mech (rozdrolená hmota).
krém
- rozpusť čokoládu (200g) - nejlepší je na to mikrovlnná trouba (nedostane se do čokolády žádná voda) - při ohřívání je důležité čokoládu několikrát promíchat a nepřehřát, aby zase zpátky ztuhla.
- mascarpone (500g) dej do mísy s cukrem (1PL) a vanilkou (1MKL) a prošlehej.
- vyšlehej šlehačku (400ml) do tuha.
- do rozpuštěné čokolády přimíchej 1/4 vyšlehané šlehačky a promíchej.
- postupně přidej zbytek šlehačky do mascarpone a míchej do té doby, než ji tam přidáš všechnu.
- nakonec přidej čokoládu a znovu promíchej - vznikne kompaktní hustá pevná hladká hmota.
dort
- všechen krém navrstvi na korpus a vytvaruj do polokoule nebo jiného tvaru (dle vlastní kreativity).
- lehce potři i okraje dortu a krém uhlaď.
- zasypej mechovou směsí (rozmixovaným korpusem) - po stranách přitlač, aby směs držela a celý dort dělal dojem mechu.
- dozdob dle vlastní fantazie a chuti.
ať všem chutná!