co je Tiramisu?
italský dezert připravený ze šlehačky, syrových vajec a italského sýra (mascarpone) s lahodnou vanilkovo-kávovou příchutí.
tiramisu vzniklo spojením dvou slov - TIRARE (táhnout) a SU (nahoru). je to něco, co nás má pozvednout / zlepšit náladu.
pro koho je určeno?
pro všechny, kdo milují sladké dezerty.
není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr), pro děti, těhotné ženy a osoby s oslabenou imunitou z důvodu možného výskytu bakterií v syrových vejcích, obsahuje malé množství alkoholu.
tip
k přípravě vždy vybírej KVALITNÍ MASCARPONE.
při výrobě pracuj rychle, jinak výsledný krém bude příliš řídký
RECEPT PŘÍMO Z ITÁLIE. Z PODNIKU, KDE JSEM PRACOVAL.
počet porcí: 6
suroviny:
- 500g mascarpone (kupte doopravdy kvalitní, aby Vám do druhého dne nezvodnatělo)
- 140g cukr krupice
- 7x žloutek
- 4x bílek
- 1x moka lžička (MLK) vanilka mletá
- 3x polévková lžíce (PL) vaječný likér nebo Bombardino
- 1x balení cukrářských piškotů
- silná káva - espresso je ideální, ale klidně použijte kvalitní instantní (musí být silná!)
- 3x polévková lžíce (PL) mandlového likéru / Amareto
- 250ml smetana ke šlehání (31%)
- kávová zrna
postup přípravy:
- uvař silnou kávu, do které přidáš Amareto (3PL), nachystej cukrářské piškoty (1 balení) a připrav 6 skleniček k servírování.
- smetanu ke šlehání (250ml) vlož do úzké nádoby (šlehačka nebude tolik stříkat a bude rovnoměrně vyšlehaná) a vyšlehej do tuha.
- žloutky (7x) vyšlehej s cukrem (35g) do pěny, přidej vanilku (1MKL), mascarpone (500g), vaječný likér (3PL) a lehce zašlehej do spojení v kompaktní hmotu.
- z bílků (4x) a cukru (105g) vyšlehej sníh - BEZ SOLI - ta do tiramisu rozhodně nepatří! (je důležité, abys sníh ničím neznečistil/a - i malý kousek žloutku by zmařil pokus o vyšlehání).
- vyšlehanou šlehačku po částech vmíchej do směsi z mascarpone a žloutků.
- poté postupně přidej vyšlehaný sníh a sleduj, jak hmota víc a víc houstne.
- nyní ta nejdůležitější část - OCHUTNEJ!
- skleničky naplň do poloviny připraveným krémem.
- rozlom piškoty na polovinu a ponoř do kávy, rychle zapíchni do krému (počet piškotů závisí na velikosti skleničky, na tuto porci počítám 2 piškoty - tedy 4 půlky).
- přidej další vrstvu krému - tentokrát už použij všechen krém - rovnoměrně si jej rozděl do všech skleniček.
- kávová zrna rozdrť paličkou na maso na malé kousky (v utěrce) a rozházej je po povrchu Tiramisu (můžeš nahradit klasicky kakaem - říká se, že kakao by se mělo dávat až těsně před podáváním. já však doporučuji posypat ihned při přípravě dezertu - pokud bude posypáno až před podáváním, nestihne dostatečně zvlhnout a většina lidí jej vdechne).
přeji dobrou chuť!
budu rád, když pošleš fotku svého výtvoru a hodnocení tohoto receptu.