TIRAMISU S DRCENÝMI KÁVOVÝMI ZRNY

co je Tiramisu?

italský dezert připravený ze šlehačky, syrových vajec a italského sýra (mascarpone) s lahodnou vanilkovo-kávovou příchutí.

tiramisu vzniklo spojením dvou slov - TIRARE (táhnout) a SU (nahoru). je to něco, co nás má pozvednout / zlepšit náladu.


pro koho je určeno?

pro všechny, kdo milují sladké dezerty.

není vhodný pro diabetiky (obsahuje cukr), pro děti, těhotné ženy a osoby s oslabenou imunitou z důvodu možného výskytu bakterií v syrových vejcích, obsahuje malé množství alkoholu.


touch-gesture tip

k přípravě vždy vybírej KVALITNÍ MASCARPONE.

při výrobě pracuj rychle, jinak výsledný krém bude příliš řídký


 

RECEPT PŘÍMO Z ITÁLIE. Z PODNIKU, KDE JSEM PRACOVAL. 

 

počet porcí: 6 

 

suroviny:

  • 500g mascarpone (kupte doopravdy kvalitní, aby Vám do druhého dne nezvodnatělo)
  • 140g cukr krupice
  • 7x žloutek
  • 4x bílek
  • 1x moka lžička (MLK) vanilka mletá
  • 3x polévková lžíce (PL) vaječný likér nebo Bombardino
  • 1x balení cukrářských piškotů
  • silná káva - espresso je ideální, ale klidně použijte kvalitní instantní (musí být silná!)
  • 3x polévková lžíce (PL) mandlového likéru / Amareto
  • 250ml smetana ke šlehání (31%)
  • kávová zrna

 

 

postup přípravy: 
  1. uvař silnou kávu, do které přidáš Amareto (3PL), nachystej cukrářské piškoty (1 balení) a připrav 6 skleniček k servírování.
  2. smetanu ke šlehání (250ml) vlož do úzké nádoby (šlehačka nebude tolik stříkat a bude rovnoměrně vyšlehaná) a vyšlehej do tuha.
  3. žloutky (7x) vyšlehej s cukrem (35g) do pěny, přidej vanilku (1MKL), mascarpone (500g), vaječný likér (3PL) a lehce zašlehej do spojení v kompaktní hmotu.
  4. z bílků (4x) a cukru (105g) vyšlehej sníh - BEZ SOLI - ta do tiramisu rozhodně nepatří! (je důležité, abys sníh ničím neznečistil/a - i malý kousek žloutku by zmařil pokus o vyšlehání).
  5. vyšlehanou šlehačku po částech vmíchej do směsi z mascarpone a žloutků.
  6. poté postupně přidej vyšlehaný sníh a sleduj, jak hmota víc a víc houstne.
  7. nyní ta nejdůležitější část - OCHUTNEJ!
  8. skleničky naplň do poloviny připraveným krémem.
  9. rozlom piškoty na polovinu a ponoř do kávy, rychle zapíchni do krému (počet piškotů závisí na velikosti skleničky, na tuto porci počítám 2 piškoty - tedy 4 půlky).
  10. přidej další vrstvu krému - tentokrát už použij všechen krém - rovnoměrně si jej rozděl do všech skleniček.
  11. kávová zrna rozdrť paličkou na maso na malé kousky (v utěrce) a rozházej je po povrchu Tiramisu (můžeš nahradit klasicky kakaem - říká se, že kakao by se mělo dávat až těsně před podáváním. já však doporučuji posypat ihned při přípravě dezertu - pokud bude posypáno až před podáváním, nestihne dostatečně zvlhnout a většina lidí jej vdechne).

 

přeji dobrou chuť!

budu rád, když pošleš fotku svého výtvoru a hodnocení tohoto receptu.

 tiramisu

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení