Čokoládový Sacher NM

Čokoládový Sacher NM

 

Suroviny na korpus:

5x vejce

250g cukr krupice

125 ml vlažná voda

125 ml slunečnicový olej

50g kakao

200g mouka hladká

1/2 čl (čajová lžička) prášek do pečiva

 

Předpříprava:

- Do větší misky dáme žloutky a 25g cukru

- Do odměrky nalijeme vodu i olej

- Smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva v misce pomocí metličky

- Do větší misky dáme bílky a postupně budeme při šlehání přisypávat cukr (později)

 

Postup přípravy:

1. Nejprve vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přilijeme vodu s olejem a zašleháme - cca 20 sekund.

2. Přidáme sypké suroviny a zašleháme (bude se hodně lepit na šlehací metly), ale i tak se těsto musí zapracovat.

3. Zvlášť a čistými metličkami vyšleháme hodně pevný sníh, který je velice důležitý pro Váš korpus. Šleháme na nejvyšší výkon a postupně přidáváme cukr, aby byl sníh pevný a lesklý, a aby Vám dokázal udržet těsto s vejci a moukou.

4. Teď přidejte sníh do těsta, napřed 1/3 a ruční metličkou důkladně promíchejte, aby se těsto naředilo (nepůjde to snadno).

5. Do rozředěného těsta přidáme další část sněhu a teď už co nejlehčeji se snažíme zapracovat sníh do těsta, nejlépe stěrkou, ale v pohodě Vám to půjde i metličkou, jen nedělejte rychlé pohyby.

6. Nakonec přidejte zbytek sněhu a zlehka promíchejte, ale spojte veškerou hmotu dohromady - mělo by vzniknout krásné nadýchané těsto.

 

Forma a pečení: 

- Tento recept je na formu o velikosti cca 26 - 29 cm.

- Forma by měla být na spodní straně vyložená pergamenovým papírem.  

- Pečete ve vyhřáté troubě na 175°C cca 50 minut.

Tip: teplotu nastavíte u pečení tak, že jakmile uvidíte, že nám korpus dělá kopeček, tak to znamená, že teplotu musíte snížit a naopak pokud uvidíte ďolíček, tak teplotu musíte zvýšit, vždy třeba jen o pět stupňů a po 5ti minutách znovu zkontrolujte

 

Suroviny na náplň a přeliv:

250g meruňková marmeláda

100g hořká čokoláda 72%

50 máslo

1PL (polévková lžíce) olivový olej - pro lesk polevy

0,5 dcl Amareto (není podmínkou)

 

Finále: 

1. Vychladlý korpus seříznete do roviny a pak ho proříznete na 2 stejné kulaté kusy - můžete použít zubatý nůž, nebo nit.

2. Korpus pokropíme Amaretem smíchaným se stejným množstvím vody - zajistíte tím, že korpus bude krásně vlhký.

3. Spodní část korpusu pomažete kvalitní marmeládou, přiklopíte druhou částí a uděláte to stejně, ale tentokrát celý korpus pomažete i po celém obvodu. Marmeláda nám uzavře vlhkost uvnitř korpusu.

4. V nejlépe skleněné misce rozehřejete čokoládu s máslem a olivovým olejem (nejlépe v mikrovlnce, protože nad vodní párou by se Vám do čokolády mohla dostat voda) 

5. Čokoládu (měla by mít řídkou konzistenci) nalijete na pomazaný korpus a pomocí nože, nebo cukrářské palety rozetřete po celé ploše a po obvodu a přebytečnou čokoládu necháte stéct (můžete ji strčit do krabičky a dát do mrazáku k příštímu použití)

6. Tenhle bod už záleží jen na Vás - můžete Sacher nakrájet hned, a nebo až zatuhne. 

Přejeme dobrou chuť Nikoleta Mária

 TIP:

Ze zbytků si můžete připravit čokoládové lanýže, jako jsou na obrázku. Smíchejte zbylé suroviny - ořezaný čokoládový korpus, marmeládu, čokoládu a smíchejte je v kompaktní hmotu. Pokud bude hmota suchá, tak můžete přidat ještě marmeládu, nebo rozpuštěnou čokoládu, ale na tu pozor, aby s velkým množstvím čokolády nebyli lanýži suší. Nakonec je obalte v kakau a je hotovo. 

Zbylý korpus můžete použít také jako základ na korpus na výrobu Cheesecake. Korpus můžete dát do mrazáku a použít až budete potřebova.