Čokoládový Sacher NM
Suroviny na korpus:
5x vejce
250g cukr krupice
125 ml vlažná voda
125 ml slunečnicový olej
50g kakao
200g mouka hladká
1/2 čl (čajová lžička) prášek do pečiva
Předpříprava:
- Do větší misky dáme žloutky a 25g cukru
- Do odměrky nalijeme vodu i olej
- Smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva v misce pomocí metličky
- Do větší misky dáme bílky a postupně budeme při šlehání přisypávat cukr (později)
Postup přípravy:
1. Nejprve vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přilijeme vodu s olejem a zašleháme - cca 20 sekund.
2. Přidáme sypké suroviny a zašleháme (bude se hodně lepit na šlehací metly), ale i tak se těsto musí zapracovat.
3. Zvlášť a čistými metličkami vyšleháme hodně pevný sníh, který je velice důležitý pro Váš korpus. Šleháme na nejvyšší výkon a postupně přidáváme cukr, aby byl sníh pevný a lesklý, a aby Vám dokázal udržet těsto s vejci a moukou.
4. Teď přidejte sníh do těsta, napřed 1/3 a ruční metličkou důkladně promíchejte, aby se těsto naředilo (nepůjde to snadno).
5. Do rozředěného těsta přidáme další část sněhu a teď už co nejlehčeji se snažíme zapracovat sníh do těsta, nejlépe stěrkou, ale v pohodě Vám to půjde i metličkou, jen nedělejte rychlé pohyby.
6. Nakonec přidejte zbytek sněhu a zlehka promíchejte, ale spojte veškerou hmotu dohromady - mělo by vzniknout krásné nadýchané těsto.
Forma a pečení:
- Tento recept je na formu o velikosti cca 26 - 29 cm.
- Forma by měla být na spodní straně vyložená pergamenovým papírem.
- Pečete ve vyhřáté troubě na 175°C cca 50 minut.
Tip: teplotu nastavíte u pečení tak, že jakmile uvidíte, že nám korpus dělá kopeček, tak to znamená, že teplotu musíte snížit a naopak pokud uvidíte ďolíček, tak teplotu musíte zvýšit, vždy třeba jen o pět stupňů a po 5ti minutách znovu zkontrolujte
Suroviny na náplň a přeliv:
100g hořká čokoláda 72%
50 máslo
1PL (polévková lžíce) olivový olej - pro lesk polevy
0,5 dcl Amareto (není podmínkou)
Finále:
1. Vychladlý korpus seříznete do roviny a pak ho proříznete na 2 stejné kulaté kusy - můžete použít zubatý nůž, nebo nit.
2. Korpus pokropíme Amaretem smíchaným se stejným množstvím vody - zajistíte tím, že korpus bude krásně vlhký.
3. Spodní část korpusu pomažete kvalitní marmeládou, přiklopíte druhou částí a uděláte to stejně, ale tentokrát celý korpus pomažete i po celém obvodu. Marmeláda nám uzavře vlhkost uvnitř korpusu.
4. V nejlépe skleněné misce rozehřejete čokoládu s máslem a olivovým olejem (nejlépe v mikrovlnce, protože nad vodní párou by se Vám do čokolády mohla dostat voda)
5. Čokoládu (měla by mít řídkou konzistenci) nalijete na pomazaný korpus a pomocí nože, nebo cukrářské palety rozetřete po celé ploše a po obvodu a přebytečnou čokoládu necháte stéct (můžete ji strčit do krabičky a dát do mrazáku k příštímu použití)
6. Tenhle bod už záleží jen na Vás - můžete Sacher nakrájet hned, a nebo až zatuhne.
Přejeme dobrou chuť Nikoleta Mária
TIP:
Ze zbytků si můžete připravit čokoládové lanýže, jako jsou na obrázku. Smíchejte zbylé suroviny - ořezaný čokoládový korpus, marmeládu, čokoládu a smíchejte je v kompaktní hmotu. Pokud bude hmota suchá, tak můžete přidat ještě marmeládu, nebo rozpuštěnou čokoládu, ale na tu pozor, aby s velkým množstvím čokolády nebyli lanýži suší. Nakonec je obalte v kakau a je hotovo.
Zbylý korpus můžete použít také jako základ na korpus na výrobu Cheesecake. Korpus můžete dát do mrazáku a použít až budete potřebova.