Tiramisu s drcenými kávovými zrny

Co to vlastně znamená Tiramisu? V italštině TIRARE znamená táhnout a SU znamená nahoru. Takže dohromady vytáhnout nahoru. 

To tedy znamená, že TIRAMISU je něco, co nás má pozvednout, něco, co má zlepšit náladu a proto tady je ten nejlepší recept na Tiramisu podle mého názoru.

Pracoval jsem 12 let v Itálii a Tiramisu jsem ochutnal skoro všude. A tam, kde mi chutnalo nejvíce, jsem shodou okolnosti začal i později pracovat.

Tady je tedy recept:

 

Suroviny potřebné na přípravu cca 6 porcí:

500g Mascarpone (kupte doopravdy kvalitní, aby Vám do druhého dne nezvodnatělo)

140g cukru krupice

7 žloutků a z toho 4 bílky - rozdělit a dát zvlášť do dvou větších mís (v dalším receptu Vám napíšu super recept na sněhové pusinky, aby jste nemuseli bílky vyhodit)

1mkl (moka lžička) vanilka mletá (nebo se dá naložit do dobrého rumu a pak máte z mleté super pastu - doporučuji Don Papa Rum)

3x pl (polévková lžíce) vaječný likér nebo Bombardíno

1x balení cukrářských piškotů

Silnou kávu espreso je ideální, ale klidně použijte kvalitní instantní - hlavně musí být silná!

3x pl mandlového likéru / Amareto

250ml smetana ke šlehání ( 31%)

Kávová zrnka

Rozdělení:

1. smetana ke šlehání (použít úzkou nádobu, aby šlehačka nestříkala a aby byla šlehačka stejnoměrně vyšlehaná) Tip: pokud šlehačku přešleháte a vzniknou hrudky, tak šlehejte dál až na spod vznikne jen voda a v metličkách se Vám zachytí máslo. Máslo pak propláchněte v ledové vodě, můžete malinko dosolit a s chutí používat.

2. část: žloutky, 1/4 cukru, mascarpone, vanilku, vaječný likér

3. část: bílky a 3/4 cukru část: 

4. část: káva, Amareto, piškoty (uděláme i obdobu tohoto receptu s pečeným kávovým piškotem a verzi bez pro diabetiky).

 

Postup: 

1. Vyšleháte smetanu dotuha

2. Vyšleháte žloutky s cukrem do pěny, pak přidáte vanilku, mascarpone a vaječný likér a zašleháte jen lehce do spojení v kompaktní hmotu.

3. Vyšleháte  sníh - je důležité, aby jste jej ničím neznečistili, i malý kousek žloutku by Vám zmařil pokus o vyšlehání. A nikdy do Tiramisu žádnou sůl!!!

Aby jste docílili co nejkvalitnějšího sněhu, tak přidávejte cukr po částech, třeba na třikrát. Tím docílíte toho nejpevnějšího a nejlesklejšího sněhu.

- Jakmile máte vše hotové, tak nejprve po částech vmíchejte šlehačku do mascarpone se žloutky.

- Pak přidávejte postupně vyšlehaný sníh a sledujte, jak bude hmota pořád víc a víc houstnout. 

- Ochutnejte :-)

Tento krém je tou nejdůležitější složkou v Tiramisu - tohle dělá Tiramisu tím, čím je. Důležité při výrobě je pracovat rychle, jinak by se Vám mohli začít měnit vyšlehané bílky a smetana zpět na tekutou hmotu.

 

4. Uvařte si silnou kávu s Amaretem a nachystejte piškoty

 

Finální úprava:

- vezměte si skleničku do které chcete plnit a do poloviny ji naplňte krémem

- pak rozlomte piškot na polovinu a ponořte do kávy a rychle zapíchněte do krému (dejte jich tam podle velikosti skleničky, ale na 2dcl skleničku stačí bohatě 2 piškoty)

- dejte další vrstvu krému až po okraj

- kávová zrnka nadrťte paličkou na maso na malé kousky v utěrce a poházejte je po vršku Tyramisu (můžete nahradit klasicky kakaem) ,, říká se, že by se mělo kakao dávat těsně před podávání, ale já doporučuji hned při přípravě dezertu. Když kakao aplikujete před podáváním, tak většina ho vdechne, protože nestihne dostatečně zvlhnout. 

Přeji moc dobrou chuť  klidně mi pak můžete poslat fotku a hodnocení kvality tohoto receptu a Vašeho výrobku.