JAKUB | zakladatel, majitel
Můj příběh s vařením se začal psát již v mých dvanácti letech. Vaření mě od mala bavilo natolik, že jsem každou neděli připravoval oběd pro celou rodinu. Tato vášeň mě přivedla až na školu ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde jsem se pět let věnoval studiu a praxi kuchařského řemesla. Za tu dobu jsem se stal hrdým reprezentantem školy, získávajícím spoustu cen a uznání.
Ve druhém ročníku školy přišla nabídka, kterou se neodmítá - práce v pětihvězdičkovém hotelu v Praze. Byla to pro mě velká pocta, ale s jistotou jsem věděl, že mě čeká ještě větší dobrodružství. V 18 letech jsem totiž odjel pracovat do Itálie. A tak i přes dohánění školy, kterou jsem pro pracovní nabídku opozdil o celý měsíc, jsem si celé toto období nesmírně užíval. V Itálii jsem se paradoxně naučil nejprve německy a až poté italsky.
Za dobu studia jsem prošel v Praze během letních prázdnin těmi nejlepšími podniky - učil jsem se od profesionálů, sledoval jsem je a nasával jejich zkušenosti. Pracoval jsem na stážích, které jsem dělal zdarma místo prázdnin, ale dnes vím, že jsem za tyto zkušenosti klidně mohl i platit. Byly totiž naprosto k nezaplacení.
Pracoval jsem také v Dolomitech, kde jsem se naučil hospodařit se surovinami tak, aby nezbyl téměř žádný odpad. Inspirovala mě myšlenka místních obyvatel, kteří se naučili takovému způsobu hospodaření, protože podle staré pověsti kdysi k Dolomitským horám nevedla žádná cesta.
Když mi bylo 30 let, narodila se mi dcera. Tento moment byl zlomový a vrátil mě zpět do Češka. Nejdříve jsem nastoupil do jednoho hotelu v Hranicích, kde bydlím. S přibývajícími roky a s růstem mé dcery jsem se začal více zamýšlet nad kvalitou surovin a výrobků, které konzumujeme. Dcera má atopický ekzém, což mě ještě více motivovalo zkoumat, co jí dávat.
Rozhodl jsem se zpracovávat ovoce, které měla moje dcera ráda, tak, aby ho měla k dispozici po celý rok. Snažil jsem se dosáhnout toho nejlepšího výsledku a po mnoha pokusech se mi podařilo vytvořit marmeládu, která chutná jako čerstvé ovoce. Naše marmelády, sirupy, čaje a ostatní produkty obsahují minimálně cukru, neobsahují konzervanty, ani jiné přidané látky, které se běžně nevyskytují v přírodě.
Vše, co dělám, vedu směrem k tomu, aby bylo čerstvé, přírodní a aby hlavní surovina nikdy nebyla přebita nějakou vedlejší. S vařením a tímto postojem jsem začal nejdříve díky vášni k vaření, pak to byla láska k mé dceři. Tato láska a snaha o kvalitu mě posunula k tomu, abych mohl tento luxus a přírodu dopřát i lidem, kteří nemají možnost si tyto produkty sami vyrobit.
Jmenuji se Jakub Trčka a jsem tu, abych vám přinesl chutě a vůně přírody do vašich domovů.