Cacio e pepe

Recept na italské pepřové špagety (Cacio e Pepe) s přidáním olivového oleje

Ingredience:

- 200 g špaget
- 2 lžíce čerstvě mletého černého pepře
- 1 šálek nastrouhaného Pecorino Romano sýra
- 1 šálek nastrouhaného Parmezánu
- Sůl
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Špetka vločkové soli

Postup přípravy:

1. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu a přidejte dostatečné množství soli. Přidejte špagety a vařte je podle návodu na obalu, aby byly al dente.

2. Mezitím si vezměte velkou pánev a rozpalte v ní na střední teplotě pepř, dokud nezačne vonět. Poté přidejte asi 100 ml vody z těstovin do pánve a nechte ji vychladnout.

3. Jakmile jsou těstoviny vařené, přidejte je do pánve s pepřem. Nechte je na pánvi chvíli, aby nasály část vody s pepřem.

4. Odstraňte pánev z plotny a postupně přidejte oba druhy sýra, přitom důkladně míchejte, abyste vytvořili krémovou omáčku. Pokud je omáčka příliš hutná, přidejte trochu vody z těstovin.

5. Před podáváním přidejte do omáčky olivový olej a špetku vločkové soli. Míchejte, dokud se olej a sůl úplně nespojí s omáčkou.