Recept na Gravlax:
Potřebné ingredience:
- 1 kg lososa bez kůže
- 500 g soli
- 500 g cukru krystal
- Bobkový list do chuti, namletý
- Kůra z jednoho citronu
- Pepř dle chuti
Postup:
1. Lososa očistíte a odstraníte kůži.
2. Smícháte sůl a cukr v poměru 1:1.
3. K této směsi přidáte namletý bobkový list, citronovou kůru a pepř.
4. Na plech nasypete část směsi, na ni položíte lososa a zbytek lososa zasypete.
5. Necháte odpočívat cca 4,5 hodiny.
6. Lososa vyjmete a opláchnete pod studenou vodou.
7. Nakrájíte na pořadované porce.
Příprava lososa - sushi, toast, salát:
1. Lososa nakrájíte na tenké plátky.
2. Můžete ho servírovat jako sushi, použít na toast nebo do salátu.
Příprava lososa - vodní lázeň:
1. Zavakuujete gravlax do sáčku.
2. Vezmete hrnec s asi dvěma litry vody a přivedete ji k varu.
3. Lososa i se sáčkem hodíte do vroucí vody a vypnete oheň.
4. Přikryjete pokličkou tak, aby mohla odcházet pára a necháte cca 8 minut ve vodní lázni.
5. Lososa vyndáte z vakuového pytlíku a servírujete.
Příprava lososa - opečený:
1. Gravlax dáte na pánev s olivovým olejem nebo přepuštěným máslem.
2. Pomalu ho opečete z každé strany cca 2,5 minuty, aby se nevysušil. Je důležité to dělat pomalu, losos je uzavřený a velmi šťavnatý, není třeba ho znovu zatahovat.