Tiramisu

Příprava je následující:

1. Uvařte silnou kávu a přidejte do ní 3 polévkové lžíce Amaretto. Nachystejte si balení piškotů a šest skleniček na podávání.

2. Vložte 250 ml smetany ke šlehání do úzké nádoby a vyšlehejte ji do tuha. Tímto způsobem se smetana rovnoměrně vyšlehá a nebude při šlehání tolik stříkat.

3. Vejte 7 žloutků a vyšlehejte je s 35 g cukru do pěny. Přidejte 1 lžičku vanilky, 500 g mascarpone a 3 polévkové lžíce vaječného likéru. Vše pak lehce zašlehejte dohromady, aby vznikla kompaktní hmota.

4. Ze 4 bílků a 105 g cukru vyšlehejte sníh. Pamatujte, že do sněhu nepatří sůl a musíte se vyhnout jakékoliv nečistotě, jako je třeba kousek žloutku.

5. Postupně vmíchejte vyšlehanou šlehačku do směsi z mascarpone a žloutků.

6. Poté přidejte vyšlehaný sníh a sledujte, jak se hmota stává stále hustší.

7. Nyní ochutnejte svoji připravenou směs.

8. Naplňte skleničky do poloviny připraveným krémem.

9. Piškoty rozlomte na poloviny, namočte je do kávy a rychle je zapičte do krému. Počet piškotů záleží na velikosti skleničky, ale pro tuto porci by měly stačit dva piškoty, tedy čtyři poloviny.

10. Přidejte další vrstvu krému - tentokrát už použijte všechen krém - a rovnoměrně ho rozdělte mezi všechny skleničky.

11. Kávová zrna rozdrťte na malé kousky a posypte jimi povrch Tiramisu. Pokud nemáte kávová zrna, můžete je nahradit kakaem. Někdy se doporučuje posypat kakaa až těsně před podáváním, ale já bych doporučoval posypat ho hned při přípravě dezertu, aby měl dostatek času zvlhnout. Jinak hrozí, že ho lidé při jídle vdechnou.