Vážení zákazníci, kvůli zvýšené poptávce odesíláme objednávky s drobným zpožděním (2 dny). Děkujeme za trpělivost!

Malinový dort / koláč

Malinový dort s vanilkovým krémem a piniovými oříšky

Korpus

Suroviny:

 

8 vajec (pokojové teploty)

200 g cukru krupice

180 g hladké mouky

50 g kukuřičného nebo bramborového škrobu

1 prášek do pečiva

špetka soli

 

Postup:

V míse smíchejte vejce s cukrem krupice.

Za stálého šlehání mixérem vyšlehejte směs do husté, světlé pěny. Tento krok může trvat několik minut a je klíčový pro správnou strukturu korpusu.

V jiné misce prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva a špetku soli, aby se suroviny rovnoměrně spojily a zbavily se případných hrudek.

Suchou směs postupně zašlehávejte do vaječné pěny. Dělejte to velmi opatrně a pomalu, ideálně pomocí stěrky nebo lžíce, abyste udrželi co nejvíce vzduchu v těstě.

Připravte si formu na dort: vymažte ji máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír, aby se korpus lehce vyjmul.

Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35 minut. Pečení kontrolujte špejlí - píchněte ji do středu korpusu, a když vyjde čistá, korpus je hotový.

Po upečení nechte korpus chvíli vychladnout ve formě a poté ho opatrně vyklopte na mřížku, aby dokonale vychladl před dalším zdobením.

 

Tipy pro pečení:

Pokud korpus během pečení uprostřed příliš vyrůstá, teplota v troubě je pravděpodobně příliš vysoká. Zkuste snížit nastavení teploty o pár stupňů.

Pokud se ve středu korpusu vytvoří důlek, znamená to opak, tj. teplota je příliš nízká nebo těsto potřebuje pečení prodloužit.

 

Takto připravený korpus je nyní připravený k dalšímu zdobení.

 

Příprava krému a zdobení

Po přípravě a vychladnutí korpusu můžeme přistoupit k dokončení malinového dortu. Následuje návod na jeho vrchní vrstvy a dekoraci.

 

Ingredience pro krém:

 

500 g tvarohu (měkkého, ve vaničce)

100 g cukru moučka (případně podle chuti)

1 vanilkový cukr nebo extrakt

250 ml smetany ke šlehání

250 g malinové marmelády

Čerstvé maliny pro ozdobu

Pár piniových oříšků (volitelně)

 

 

Příprava tvarohového krému:

 

Ve velké míse smíchejte tvaroh, cukr moučka a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte dohladka.

Ve druhé míse vyšlehejte smetanu ke šlehání, dokud nevznikne tuhý šlehačka.

Šlehačku opatrně vmíchejte do tvarohové směsi, aby krém zůstal nadýchaný.

 

Složení dortu:

 

Korpus umístěte na servírovací talíř nebo dortovou podložku.

Na korpus rovnoměrně rozetřete malinovou marmeládu.

Přes marmeládu rozprostřete tvarohový krém.

 

Dekorace:

 

Na tvarohový krém poskládejte čerstvé maliny. Můžete je uspořádat ve vzorech nebo jednoduše rozložit po celé ploše krému.

Piniové oříšky lehce opražte na suché pánvi a nechte vychladnout. Posypete jimi vrch dortu pro přidání křupavé textury a oříškové chuti.

 

Dokončení:

 

Dort nechte před podáváním alespoň hodinu uležet v chladničce, aby se chutě dobře spojily a krém ztuhl.

Podávejte chlazené.

 

Tento malinový dort s tvarohovým krémem, čerstvými malinami a piniovými oříšky představuje dokonalou kombinaci sladkého, svěžího a křupavého. Je ideální pro letní oslavy nebo jako lahodný dezert po rodinném obědě. Užijte si jeho přípravu i pochutnání!