Malinový dort / koláč
Malinový dort s vanilkovým krémem a piniovými oříšky
Korpus
Suroviny:
8 vajec (pokojové teploty)
200 g cukru krupice
180 g hladké mouky
50 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
1 prášek do pečiva
špetka soli
Postup:
V míse smíchejte vejce s cukrem krupice.
Za stálého šlehání mixérem vyšlehejte směs do husté, světlé pěny. Tento krok může trvat několik minut a je klíčový pro správnou strukturu korpusu.
V jiné misce prosejte mouku, škrob, prášek do pečiva a špetku soli, aby se suroviny rovnoměrně spojily a zbavily se případných hrudek.
Suchou směs postupně zašlehávejte do vaječné pěny. Dělejte to velmi opatrně a pomalu, ideálně pomocí stěrky nebo lžíce, abyste udrželi co nejvíce vzduchu v těstě.
Připravte si formu na dort: vymažte ji máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír, aby se korpus lehce vyjmul.
Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35 minut. Pečení kontrolujte špejlí - píchněte ji do středu korpusu, a když vyjde čistá, korpus je hotový.
Po upečení nechte korpus chvíli vychladnout ve formě a poté ho opatrně vyklopte na mřížku, aby dokonale vychladl před dalším zdobením.
Tipy pro pečení:
Pokud korpus během pečení uprostřed příliš vyrůstá, teplota v troubě je pravděpodobně příliš vysoká. Zkuste snížit nastavení teploty o pár stupňů.
Pokud se ve středu korpusu vytvoří důlek, znamená to opak, tj. teplota je příliš nízká nebo těsto potřebuje pečení prodloužit.
Takto připravený korpus je nyní připravený k dalšímu zdobení.
Příprava krému a zdobení
Po přípravě a vychladnutí korpusu můžeme přistoupit k dokončení malinového dortu. Následuje návod na jeho vrchní vrstvy a dekoraci.
Ingredience pro krém:
500 g tvarohu (měkkého, ve vaničce)
100 g cukru moučka (případně podle chuti)
1 vanilkový cukr nebo extrakt
250 ml smetany ke šlehání
250 g malinové marmelády
Čerstvé maliny pro ozdobu
Pár piniových oříšků (volitelně)
Příprava tvarohového krému:
Ve velké míse smíchejte tvaroh, cukr moučka a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte dohladka.
Ve druhé míse vyšlehejte smetanu ke šlehání, dokud nevznikne tuhý šlehačka.
Šlehačku opatrně vmíchejte do tvarohové směsi, aby krém zůstal nadýchaný.
Složení dortu:
Korpus umístěte na servírovací talíř nebo dortovou podložku.
Na korpus rovnoměrně rozetřete malinovou marmeládu.
Přes marmeládu rozprostřete tvarohový krém.
Dekorace:
Na tvarohový krém poskládejte čerstvé maliny. Můžete je uspořádat ve vzorech nebo jednoduše rozložit po celé ploše krému.
Piniové oříšky lehce opražte na suché pánvi a nechte vychladnout. Posypete jimi vrch dortu pro přidání křupavé textury a oříškové chuti.
Dokončení:
Dort nechte před podáváním alespoň hodinu uležet v chladničce, aby se chutě dobře spojily a krém ztuhl.
Podávejte chlazené.
Tento malinový dort s tvarohovým krémem, čerstvými malinami a piniovými oříšky představuje dokonalou kombinaci sladkého, svěžího a křupavého. Je ideální pro letní oslavy nebo jako lahodný dezert po rodinném obědě. Užijte si jeho přípravu i pochutnání!