Sacher dort
Recept na Sacher dort:
Suroviny:
- 10 velkých vajec
- 500g cukru
- 250g vody
- 250g panenského řepkového oleje
- 400g přeseté hladké mouky
- 100g kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku
- Špetka soli
Postup:
1. Vaječné bílky oddělte od žloutků. Bílky šlehejte se 400g cukru do tuhého sněhu.
2. Žloutky smíchejte s 100g cukru, olejem a vodou do hladka.
3. Do žloutkové směsi postupně přidávejte přesetou mouku smíchanou s kakaem, kypřícím práškem a solí. Směs míchejte, dokud nebudou všechny ingredience dobře promíchané.
4. Do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků.
5. Těsto přelijte do dortové formy vyložené pečícím papírem.
6. Dort pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia po dobu 55 minut, nebo dokud není dort propečený (lze vyzkoušet špejlí).
7. Nechte dort úplně vychladnout před krájením.
Postup:
1. První část dortu upravte podle předchozího postupu a nechte úplně vychladnout.
2. Na ohni si připravte marmeládu. Meruňkovou marmeládu vložte do malého hrnce a na mírném ohni nechte rozpustit, aby byla tekutější.
3. Vychladlý dort rozřízněte a potřete marmeládou. Poté vrchní část dortu opět přiložte zpět.
4. Pro přípravu polevy, rozpusťte na vodní lázni čokoládu, olivový olej a máslo. Míchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs.
5. Vychladlý dort poté potřete touto čokoládovou polevou.
6. Dort nechte vychladnout až do úplného ztuhnutí polevy.
Tento recept je inspirován tradičním vídeňským dortem Sacher, který se tradičně podává s šlehačkou a šálkem k
Tip: pokud máte rádi šťavnatější korpus, tak jednotlivé vrstvy můžete prolít cukrovým sirupem s vanilkou a amaretem.