Schwarzwaldský dort
Ingredience:
Pro těsto:
- 6 vajec
- 200g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80g kakaa
- 125g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Pro náplň a ozdobu:
- 750g třešní z kompotu
- 1 balíček želatiny
- 2 lžíce rumu
- 500ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce cukru
- 100g tmavé čokolády
Postup:
1. Pro těsto ušleháme vajíčka s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Po upečení necháme těsto vychladnout.
2. Mezitím si připravíme náplň. Třešně scedíme a šťávu zachytíme. Želatinu namočíme do studené vody. Do 500ml třešňové šťávy vmícháme 2 lžíce rumu a rozpuštěnou želatinu. Necháme zchladit.
3. Smetanu ušleháme s cukrem do tuha. Když začne třešňový kompot želírovat, vmícháme ho do šlehačky.
4. Dortovou formu vyložíme alobalom. Do formy vložíme jednu vrstvu piškotu, potřeme polovinou náplně a poklademe polovinou třešní. Opakujeme. Dort necháme přes noc v lednici ztuhnout.
5. Před podáváním dort ozdobíme zbývajícími třešněmi a strouhanou čokoládou.
Dobrou chuť!